UEFA SROI

Haukiputaan Pallon tuottama vuosittainen arvo yhteiskunnalle on 5,58 miljoonaa euroa


Euroopan Jalkapalloliiton UEFA SROI -mallinnus on työkalu valtakunnalliseen ja paikalliseen vaikuttamiseen tutkitun tiedon avulla. Mallinnuksen tavoitteena on osoittaa kuinka jalkapallo edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Haukiputaan Pallon tuottama vuosittainen yhteiskunnallinen arvo on laskettu mallinnuksen avulla ja se on 5,58 miljoonaa euroa. Mukana mallinnuksessa on seuratoiminnassa mukana olleet toimijat ja toiminnot vuodelta 2019. Huomioituna on mm. pelaajat, valmentajat, tuomarit ja taustat. Myös valmentaja-, erotuomari-, huoltaja- ja henkilöstökoulutukset on huomioitu. Pallokoulut, leirit, turnaukset yms. tapahtumat seurassa ovat mukana. Mukana myös oma HauPa-halli ja sen monet eri toiminnot. Kaikki vapaaehtoistyö ja seuratyöntekijät on laskelmissa. Eli hyvin laajasti kaikki se, mitä kaikkea seurassa tapahtuu sen varsinaisen pelaamisen lisäksi.

Terveydelliset, sosiaaliset ja taloudelliset hyödyt

Mallinnuksen mukaan haupalainen jalkapallo tuottaa terveydenhuollolle vuosittain 2,497 miljoonan euron säästön mm. alentamalla riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitautiin, syöpään tai mielenterveysongelmiin. Lähes 4 miljoonan euron sosiaalisissa hyödyissä näkyy vapaaehtoistyön vaikutus, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden aleneminen. Taloudelliset vaikutukset ovat noin 2 miljoonaa euroa ja näkyvät jalkapalloyhteisön harrastustoimintaan liittyvänä kulutuksena, sekä olosuhteisiin liittyvänä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

Taustalla laajaa asiantuntijuutta

UEFA SROI -mallinnus on työväline, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa. Mallinnuksessa on hyödynnetty laajasti asiantuntijoita sekä tutkimustietoa, ja ensi kertaa suomalaisen jalkapallon arvo voidaan todentaa. Jalkapallon vuotuinen vaikuttavuus Suomessa on peräti 1,25 miljardia euroa. Suomessa laskelmassa on huomioitu 136 000 rekisteröityä pelaajaa.

Mallinnuksen taustalla asiantuntijoina on iso joukko eurooppalaisia toimijoita maiden keskushallinnoista, lajiliitoista, ammattiseuroista ja yliopistoista. Mukana on myös huippuasiantuntijoita, joilla on erityisosaamista ruohonjuuritason toiminnasta, huippu-urheilusta, kilpailutoiminnasta, valmennuksesta, viestinnästä, mediasta, olosuhteiden keittämisestä, politiikasta ja kaupallisesta toiminnasta. Suomesta tietolähteinä ovat mm. KIHU, THL, Likes, VLN, Tilastokeskus.

Haukiputaan pallon strategia

HauPan strategiakauden päivitys ajoittui UEFA SROI- mallinnuksen tulosten julkaisemisen ajankohtaan. Strategiassa painottuu seuran tavoite tuottaa pelaajia, valmentajia, tuomareita, vapaaehtoistyön tekijöitä sekä jalkapallo- ja futsalammattilaisia niin kilpa kuin harrastetoimijoille. Seuran arvot yhteisöllisyys, peli-ilo ja liikkumisen riemu sekä tavoitteellisuus tukevat saatuja tuloksia ja ovat suunnannäyttäjinä myös tulevina vuosina.

Iso kiitos näistä erinomaisista tuloksista kuuluu koko seuraväelle ja laajalle joukolle tukijoitamme, joille uskoakseni saadut tulokset ovat osaltaan sitä, mitä mukana olosta on ajateltu saavutettavan, toteaa seuran puheenjohtaja Markku Kohonen.

HauPan toimintaan on helppo tulla mukaan, harrastaminen on kivaa ja kaikille löytyy sopivaa tekemistä.